Przekaż darowiznę KRS 0000453750

II wybory Miss Polski na wózku

Dla mediów

Zaproszenie

Fundacja Jedyna Taka w imieniu wszystkich partnerów i uczestniczek ma zaszczyt zaprosić Państwa na wyjątkowe wydarzenie jakim niewątpliwie jest Gala Finałowa Miss Polski na wózku 2014, która odbędzie się 16 sierpnia o godzinie 19:30 w Amfiteatrze w parku Górczewska na warszawskim Bemowie. Całość poprzedzi piknik integracyjny, który rozpocznie się o godzinie 14:00. Zachęcamy do pobrania AKREDYTACJI.pdf (wersja doc) i wspólnego uczestnictwa w tym niezwykłym konkursie mającym na celu zmianę wizerunkową osób z niepełnosprawnością

II Edycja Konkursu Miss Polski na wózku 2014 - organizatorzy, partnerzy, lokalizacja

Wybory Miss Polski na wózku organizowane sa przez Fundację Jedyna Taka przy współpracy z Fundacją PZU i Bemowskim Centrum Kultury - ArtBem, a honorowy patronat nad Galą Finałową objął Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy P. Hanna Gronkiewicz - Waltz. Ten wyjątkowy konkurs ma za zadanie zmieniać wizerunek osób z  niepełnosprawnością w społeczeństwie.

Trwające miesiąc wcześniej Warsztaty Finalistek przygotowały kandydatki do występu podczas Gali Finałowej. Finalistki wzięły udział w wielu zajęciach takich jak: choreografia, sesje fotograficzne, kurs pielęgnacji ciała, stylizacja, brafitting, kurs wizażu, a także części artystycznej "pod osłoną sztuki" czyli malowanie osłon na wózki, które zostaną przekazane na cele charytatywne. Podczas występu dziewczyny zaprezentują swoje sylwetki co pomoże zebranemu tego wieczora Jury wybrać nową Miss Polski na wózku 2014, która przez najbliższy rok będzie piastować tytuł Najpiękniejszej Polki poruszającej się przy pomocy wózka.

Projekt jest realizowany dzięki zaangażowaniu wielu  wolontariuszy, a także partnerom Fundacji Jedyna Taka: Firma Świt Pharma, Quickie, Fundacja Bezcenne Zdrowie, Dobry Projekt, Meyra.

Zachęcamy Państwa do przybycia i wspólne uczestnictwo w aktywnościach w dniu 16 sierpnia 2014

14.00-19.30 Piknik Integracyjny: liczne atrakcje, wystawcy, konkursy
19.30-21.00 Gala Finałowa Miss Polski na wózku 2014

Razem zmieniajmy wizerunek osób z niepełnosprawnością i angażujmy się w działania na rzecz integracji społeczeństwa i przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu.

Cele konkursu:

1. Zmiana wizerunkowa osób z niepełnosprawnością.

Chcemy zmienić postrzeganie osób z niepełnosprawnością . Skupiamy się na kobietach, ponieważ najwięcej stereotypów dotyczy właśnie ich.  Chcemy pokazać, że każda kobieta bez względu na sposób poruszania się, może wyglądać atrakcyjnie. Staramy się promować pozytywne postawy pań na wózkach jako kobiet spełniających się w życiu społecznym, rodzinnym zawodowym.  Finalistki Miss Polski na wózku w tegorocznej i poprzedniej edycji są żywym dowodem na to, że wózek to nie jest koniec realizacji marzeń i aspiracji i że można w miarę normalnie funkcjonować poruszając się w ten sposób. Poczucie atrakcyjności jest ważną częścią świadomości kobiet, również tych z niepełnosprawnością:  - Wiele dziewcząt z rejonów wiejskich, ale nie tylko, ma poczucie wykluczenia. Chcemy im pokazać, że wózek to nie jest koniec świata. Że również będąc na wózku można być atrakcyjną, ale trzeba o siebie dbać. Niepełnosprawność nas z tego nie zwalnia.

2. Przynależność do społeczeństwa i traktowanie osób z niepełnosprawnością w granicach "Normy Społecznej"

Często ludzie wrzucają osoby z niepełnosprawnością do jednego worka, niezależnie od stopnia niepełnosprawności i tego, czy chodzi o niepełnosprawność ruchową czy umysłową. Każde schorzenie jest inne ale zasługuje na akceptację społeczeństwa. Osoby z niepełnosprawnością też mogą pracować, realizować się zawodowo i rodzinnie. Dla niektórych kobieta na wózku w firmie, albo prowadząca firmę to jest coś bardzo dziwnego. Czasami nawet podziwianego, ale to nie powinno być podziwiane.  To powinno być normalne.
Niepełnosprawność to nie jest jednolita grupa, -  są osoby, które wymagają pomocy osób trzecich, są i takie, które chcą i mogą być aktywne. Chcemy zmieniać wizerunek osób z niepełnosprawnością w  naszym kraju z  osób  postrzeganych  jako roszczeniowe, spędzające większość czasu w domu, a w dodatku zaniedbane. Chcemy pokazać iż wózek, czy niepełnosprawność niezależnie od formy ma prawo istnienia w społeczeństwie i równego traktowania. Ludzie często wyobrażają sobie, że kobiety z niepełnosprawnością zawsze są ciężarem dla rodziny, my chcemy pokazywać dzięki konkursowi iż nie jest to prawda i możemy być tym kim chcemy i realizować się na wszystkich płaszczyznach zycia. Chcemy pokazać,  że niepełnosprawność to również normalność.

3. Jakie warunki trzeba było spełnić przystępując do konkursu Miss Polski na wózku 2014.

Kandydatki musiały mieć obywatelstwo polskie i ukończone 16 lat, a przed 18 rokiem życia konieczna  była również zgoda opiekuna prawnego.  Wymagane było też ważne orzeczenie o stopniu niepełnosprawności z wskazaniem do poruszania się na wózku. Oznacza to, że nie musiały to być osoby, które w ogóle nie wstają z wózka, ale takie, które się go nie wstydzą. Warunkiem było wypełnienie ankiety i formularza, oraz przesłanie dwóch  zdjęć:  portretowego - całej sylwetki i na wózku.

4. Ile kandydatek zgłosiło się w tegorocznej edycji i jakie są zmiany w porównaniu do zeszłorocznej edycj.

Sukces pierwszej edycji konkursu przyczynił się do niewielkiego wzrostu ilości zgłoszeń, w ubiegłorocznej zgłosiło się 72 kandydatki, w tegorocznej 78 Pań z całej polski. W tegorocznej edycji dziesięć finalistek wyłoniono w wyniku głosowania SMS, dwie uczestniczki dostały" Dzikie karty", przyznane przez Jury. W tegorocznej edycji w finale znajdzie się 12 Finalistek, nie 10 jak w ubiegłorocznej.

5. Finalistki Miss Polski na wózku 2014 o sobie.

Aleksandra Karpińska - alternatywna dziewczyna, nie boi się wyzwań, lubuje się  w jeździe samochodami terenowymi.

Agnieszka Bojarska - najszczęśliwsza mama na świecie, kochająca najbliższych, muzykę oraz podróże.
Monika Florczuk - uczennica technikum, otwarta na świat i otaczających ją ludzi. Jej pasją jest pływanie.

Joanna Wojciechowska - pozytywnie zakręcona dziewczyna, która pasjonuje się muzyką i ręcznie robioną biżuterią.

Anna Strągowska - wrażliwa marzycielka, kochająca muzykę, śpiew i psy, lubiąca pomagać innym.

Katarzyna Stein - odważnie patrząca w przyszłość 19-latka, która wie czego chce od życia i stara się każdego dnia dążyć do spełnienia swoich marzeń.

Daria Pyszewska - 21-latka o silnym charakterze, duszy artystki i miękkim sercu. Kocha sport, fotografie i pomaganie innym.

Daria Bielska - optymistycznie patrząca na świat rugbystka, dla której malowanie stanowi hobby.

Marzena Gawrijałek - zawsze uśmiechnięta, niebieskooka dziewczyna, lubiąca aktywny tryb życia. Realizuje swoje pasje i marzenia.

Julia Torla - 19-letnia optymistka, lubiąca nowe wyzwania. Docenia każdy dzień i wykorzystuje go jak najlepiej potrafi.

Anna Sułkowska - zawsze uśmiechnięta optymistka, lubiąca nowe wyzwania, taniec. Jej mottem życiowym są słowa: „Jutro jest zawsze świeże i wolne od błędów”.

Beata Jałocha- Szukająca w życiu szczerych ludzi i prawdziwych relacji, patrząca na życie przez pryzmat tego co w środku, bowiem prawdziwe piękno jest wewnątrz, reszta to tylko opakowanie.

Do pobrania

Akredytacja Gala Finałowa Miss Polski na wózku 2014 wersja PDF

Akredytacja wersja DOC

Organizator Konkursu

Współorganizator Konkursu

Patronat Honorowy

Partner Główny

Oficjalny Partner

Partner Konkursu

Darczyńcy

Patronat Medialny

Wsparcie Organizacyjne

Używasz bardzo starej przeglądarki Niektóre funkcje strony mogą nie działać poprawnie.
Uaktualnij oprogramowanie.